tiistai 5. toukokuuta 2009

talolaiva ja toiveiden fritz perls

Tänään muovikääreet nousivat telineille ja käärivät koko talon pakettiin. Toivoin jo hetken, tämän muutaman viikon, ettei niitä tulisikaan, mutta niin vain ne heiluivat irtonaisina aamulla kuin jättimäiset musliiniverhot telineistä, kun heräsin. Illalla ne oli kiinnitetty reunoistaan ja päivänvalo siivilöityy nyt remonttimuovin läpi ainakin kesäkuun loppuun.

Vaikutelma ei kuitenkaan ollut niin masentava kuin olisin voinut kuvitella: valo todellakin tulee muovista läpi ja toisekseen koko talo on muuttunut salaperäiseksi tähtilaivaksi, jonka valtavat purjeet lepattavat ikkunoiden takana ja joka seilaa ties minne seikkailuihin. Teini-ikäisenä olisin heti kiivennyt ikkunasta telineille kurkkimaan, mutta nykyään sellainen ei tullut mieleen ennen kuin oikein erikseen mietin asiaa. Kai minun on nyt pakko joku päivä käydä siellä, etten ihan jämähdä. Tietysti raksamiesten työpäivän jälkeen, etten ole häiriöksi ja haitaksi, ja sittenkin voi vähän pelottaa, että jos naapurit vaikka paheksuu. Sellaista on ison ihmisen elämä.

Flunssa on hellittänyt jo pääpiirteissään, vain inhottava tukkoinen nenä ja pieni lämpö on jäänyt. Flunssaunina olen nähnyt kummallisia varhaisnuoruuteen tai lapsuuteen sekoittuvia unia, joissa olen syystä tai toisesta aloittanut tupakanpolton. Olen samanikäinen kuin nytkin, mutta paikat ovat lapsuuden Leppäkaarretta ja sen ympäristöä. Sisarukset kummastelevat röökejäni, ja ensimmäisessä unessa olin haluton pääsemään niistä irti, ajattelin ostavani lisää, mutta toisessa taas nakkasin askin pois ja harmittelin, että olin ylipäätään ostanut topan. Sikäli kummallista, koska en ole oikeasti koskaan polttanut tai edes harkinnut aloittamista. Unessa minulla oli kuitenkin lopettamisesta epämiellyttävä olo, siis jonkinlainen riippuvuus ja olin menossa tupakalle vähän väliä. Huomiota unet ainakin herättivät, vaikka niissä oli aika laimeat tunteet. Seksiuni kuitenkin, salaa. Paitsi että olen nähnyt selvempiäkin seksiunia, ihan ilman salaa. Niissä unissa olin vähintäänkin biseksuaali, mikä ei ole totta hereillä. Joten Freud varmaan sanoisi, että olen totaalisen peniskateellinen tupakoitteni ja naisten naurattamisieni kanssa, joku nykykyökkipsykologi taas, että tulen vihdoinkin kaapista salaisten mielihalujeni kanssa. Mutta minä toivon hartaasti, että todellinen minä ei ole röökaava lesbo, vaan mieluummin jungilainen tai edes gestalt- tulkinta pitäisi paikkansa.

--

Tuli tässä Nutrilettin tv-mainosta katsoessani, että mainoksen naisella ei tosiaankaan putoa housut jalasta siksi, että hän on laihtunut, vaan siksi, että hän on viettänyt yönsä miehen luona ja lähtenyt kotiin lainaten miehen vaatteita: kauluspaitaa ja suoria housuja. Miksi muuten naisella olisi noin miesmäiset vaatteet, ja miksi hänellä ei ole vyötä. Sellainen kaksoisviesti, siinäkin mainoksessa: laihoilla käy nii hurja flaksi, että vaatteetkin repee ja unohtuu minne lie, sitten voi vaikka housut pudota tielle.

16 kommenttia:

 1. Anonyymi5/06/2009

  Kaikki ovat enemmän tai vähemmän biseksuaaleja, mikä ei tietenkään ole sama asia kuin se, että tuntee tarvetta tai halua toteuttaa seksuaalisuutta myös oman sukupuolen edustajan kanssa. Naiset keskimäärin "biseksuaalimpia" kuin miehet.

  Maria

  VastaaPoista
 2. Anonyymi5/06/2009

  Kai olet nähnyt sen Monty Pythonin Meaning of Lifen intropätkän? Se missä remontissa oleva konttorirakennus muuttuu merirosvolaivaksi? Se on ihan mahtava. Toivottavasti teidänkin talo tekee sellaista.

  VastaaPoista
 3. Musta olis hauska kuulla jonkinlaista perustelua väitteelle, että kaikki ihmiset on biseksuaaleja. Tai siis, miten biseksuaalisuus määritellään siinä tapauksessa? Minä en itse ainakaan löydä itsestäni edes vähän kaivelemalla mitään seksuaalisia saati sitten romanttisia tunteita samaa sukupuolta kohtaan.

  VastaaPoista
 4. sari, ;)

  maallinen onni,

  juu, olen nähnyt ja siitä se idea sitten lähti :D Tosin ei minusta rakennustelineet ennen ole näyttäneet laivoilta, mutta täältä sisältäpäin katsottuna ne muovit ovat todellikin purjeen näköisiä :)

  Maria ja Tiina

  muistelin, että se olisi tullut siitä kuuluisasta Kinseyn raportista, että ihmisten seksuaalisuusasteikko on 0-6, jossa 0 on täysin heteroseksuaali ja 6 täysin homoseksuaali, mutta useimmat sijoittuvat jonnekin tuolle välille. Mutta se olikin se Freudin pentele, kun on alunperin sanonut, että kaikki ihmiset ovat biseksuaaleja (koska sikiöt ovat tavallaan hermafrodiitteja - eivät kyllä minusta).

  Ei minun biseksuaalit ystävät ole minussa kyllä sellaisia piirteitä huomanneet ollenkaan, ja olen muutenkin huomannut aika vähän itsessäni viehätystä naissukupuoleen. Naiset on minun silmiin seksuaalineutraaleja, sellaisia joiden kanssa on yhtä eroottista olla alasti kuin possujen kanssa karsinassa. Tarkennettakoon vielä, että en tunne eroottista vetoa myöskään possuihin. Minusta miesvartalo on kauniimpi, ja sitä on kivempi katsella ja miehet tuoksuvat hyvältä, naiset eivät. Ja mitä Freudiin tulee, niin kyllä se on kaikista ajattelijoista vähiten suosikkini. :) Kinseyn asteikko kuulostaa järkevämmältä, mutta se perustuukin tutkimukseen ja tilastoihin. Asettelisin itseni nollaksi tai puoloseksi siinäkin.

  Nykyään on hankala edes yrittää esittää niin pöyristyttävää seikkaa, ettei ole edes vähän biseksuaali, jos meinaa olla tiedostava nainen. Se on vähän hankalaa, kun ei sellaisia tuntemuksia ole.

  Mutta eikös se niin tietysti mene, että mitä tiukemmin kieltää, niin sitä varmemmin on. Ja jos sanoo, niin on ite! :D Että alahan tiinakin nyt vaan tulla sieltä kaapista, kaikki me ollaan ja juu.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi5/06/2009

  Minusta riittää ihan hyvin todisteeksi se, että näemme joskus unia, joissa meillä on eroottisia tunteita tai jopa seksiä saman sukupuolen edustajan kanssa.

  Maria

  VastaaPoista
 6. Ai, minusta unissa voi olla sellaisia aineksia sellaisissa yhteyksissä, jotka eivät ole todellisuudesta lähtöisin, vaan kuvaavat jotain muuta kuin eksplisiittisesti esittävät tai ovat sattumanvaraisia.

  Muutenhan olisin transsukupuolinenkin, koska näen nainen-nainen-seksiunien sijaan selvästi useammin unia siitä kuinka olen sukupuoleltani mies, jolloin saatan seikkailla, mennä naimisiin naisen kanssa tai tulla isäksi. Ja mahdollisesti osaksi alien, koska olen nähnyt unta siitäkin, että olen ulkoavaruudesta ja synnytän sekamuotoista jälkeläistä maailman tuhoksi.

  En siis kannata noin leveän laveaa tulkintaa unista ollenkaan, että unet kuvaisivat ihmisen biologiaa tai psyykeä noin eksplisiittisesti.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi5/06/2009

  niin, olen huomannut että tykkäät pitää asiat yksinkertaisina ja yksioikoisina. Jatka samaan malliin :)

  Maria

  VastaaPoista
 8. Mäkin olen nähnyt unia, että olen mies ja harrastan seksiä naisen kanssa. Voisin myös nähdä unta vaikka siitä, että kuden jonkun sammakon kanssa, mutta en silti ole oikeassa elämässä sammakoihin päin kallellaan.
  Minulla ei ole mitään biseksuaalisuutta vastaan, mutta jos ei vaan tunnista itsestään sellaista edes murusen vertaa, niin tuntuu aika älyttömältä että joku muu tulee väittämään minun olevan biseksuaali.
  Mutta joo, ehkä tässä täytyy tulla kaapista, kun näin kauheasti vastustan ajatusta. ;)

  VastaaPoista
 9. Paikkansa se on kullakin, myös meillä yksioikoisilla ihmisillä.

  Olen kuullut, että noita henkilökohtaisia argumentteja heitellään siinä vaiheessa, kun asia-argumentit loppuvat, mutta se nyt on vain kuulopuhetta.

  VastaaPoista
 10. Tiina,

  ne on muuten seksiunista varmaan kummallisimpia, kun eihän sitä voi mitenkään tietää, miltä tuntuu olla mies. Tosin siksi kai ne tunne-elämykset on niissä unissa aika vajaita. Tai ainakin minulla on. Olen varmaan niin vajaa ja vähän impotentti miehenä :D

  VastaaPoista
 11. Harmittaa se, että mitä periaatteess voitaisiin pitää esteettisenä nautintona seksualisoidaan. Naiset ovat länsimaisessa yhteiskunnassa kuitenkin enemmän tai vähemmän opetettu katsomaan omaa kehoaan esteettisestä näkökulmasta: olenko automaattisesti biseksuaali jos minulla on omat mieltymykseni siitä minkälainen naisvartalo on kaunis?

  VastaaPoista
 12. Minä määrittelen seksuaalisen suuntautumisen himon avulla. Jos näen unta, että rakastelen naisen kanssa, mutten ole himokas, ts. unen rakastelu tuntuu täsmälleen samalta kuin vaikka eteenpäin käveleminen, niin unesta ei silloin voi päätellä, että olisin biseksuaali tai lesbo.

  Eri asia sitten, jos kiihottuu unen toimistaan.

  VastaaPoista
 13. On se minustakin jotenkin typistävää korostaa seksuaalisuutta tulkintana. Estetiikka on kuitenkin niin paljon laajempi ja monisyinen asia kuin eroottisuus, joka sekin on laaja, mutta ei niin laaja. Siis voihan mikä tahansa asia tai niiden yhdistelmä olla eroottinen (rinnat, kengät, ääni, virtsa), mutta se vaikuttaa aina samalla tavalla, kun taas estetiikka on vaikutuksiltaankin jo monimuotoisempi.

  Minusta seksuaalisuus on henkilön itsensä määrittelemä tila, jossa on se tietty viritys. Esteettisyyden kokeminenkin on henkilökohtaista, eikä sitä rajaa kukaan voi ulkopuolelta tulla osoittamaan. Minulle riittää se, että ne ovat eri asioita, ne tuntuvat siltä ja ne voi yleensä erottaa aika selvästi.

  Miksi jättää edes määrittely biseksuaalisuuteen, kun ihmiset selvästikin ovat multiseksuaalisia mukaan lukien kaikki ikinä esiintyneet elottomat esineet, kuolleet ruumiit, eläimet, reiät ja tapit koko maailmankaikkeudessa. Sikiöajan mahdollisuus molempiin sukuelimiin ja niiden sekamuotoihin on aika suppea kuva verrattuna siihen, mihin se kehittyvä keskushermosto kykenee aikuisiällä.

  VastaaPoista
 14. Ja tulipa äsken mieleeni: minkä ihmeen takia yksilöiden seksuaalisuus pitää yleistää? Vaikka olenkin "hetero", niin en kuitenkaan himoitse kaikkia vastakkaisen sukupuolen edustajia. Jos on himoinnut vain muutamaa hassua tyyppiä elämänsä aikana, kannattaako mieltymyksiä oikeastaan yleistää?

  VastaaPoista
 15. mitäh, etkö edes elokuvista? tai tv-mainoksista?

  Kai se on ihan tärkeää jaotella ja ryhmitellä ihmisiä, en minä tiedä, jos se auttaa jäsentämään maailmaa ja omaa paikkaa muiden keskellä? Että voi tietää, mitä itse on, pitää tietää, mitä kaikkea muut ovat. Tosin sekin on kannanotto väkisin, vaikka sanoisi, että en nyt rupea seksuaalisuuttani yleistämään mihinkään ihmisryhmään kohdistuvaksi.

  VastaaPoista