torstai 26. maaliskuuta 2009

mc motivaatio

Saan katsoa Kirjavan hunnun heti, kun teen tehtäväni, mutta en missään nimessä ennen. Näinpä en ole tehnyt mitään kahteen päivään. En tehtäviä, enkä katsonut elokuvaa.

Tämä rankaisumalli ei sovi minulle. Miksi edes olen niin typerä, että yritän samaa kiristyskeinoa kuin vanhemmatkin aikoinaan? Ei minua sillä saanut tekemään mitään, että en saa vaatteita, rahaa tai yhtään mitään ennen kuin olen tehnyt, mitä pitää. Sittenpähän olin ilman rahaa. Oikeastaan olin ilman rahaa teini-iässä varmaankin puolitoista vuotta putkeen. Eiväthän ne ilman ruokaa jättäneet, ja sen enempää en kaivannut laiskottelun ohella. (Enkä olisi luovuttanut, vaikka olisivatkin jättäneet ilman ruokaa. Olen pöyristyttävän itsepäinen.) Vasta siinä vaiheessa, kun tarvitsin kuukausirahani 50 markkaa Huvikumpuun ja puolikkaaseen Koskenkorva-pulloon, tein laskelmoidusti hieman kotitöitä. Se oli varmasti tätä arvotyöskentelyä omien tavoitteiden eteen.

Sitä paitsi olen nähnyt jo Kirjavan hunnun, ja voin hyvin kuvitella mielessäni rehevät kiinalaismaisemat, vuoret, bambut, joen... Se on kätevää, kun on valokuvamuistintapainen.

Minun täytyy kehittää jokin järkevä ja sydämen tavoittava keino sitouttaa itseni tekemisiini. Rankaisu ei tehoa. Palkitseminen ei tehoa. Saakelin arvotyöskentely ei tehoa, vaikka sen pitäisi.

Karpalomehu.

--

Pidän kauheasti Valion i love -mainoksen tunnusmusiikista. Tulen siitä aina iloilliseksi (sanatasku: iloinen + onnellinen = iloillinen), ja toisinaan se soi päässäni muutenkin.

7 kommenttia:

 1. Jos keppi ei tehoa, tehoaisiko porkkana?

  Tai jos sinä et vain jaksa juuri nyt ja tarvitsetkin lepoa. Teet siiten, kun olet levännyt tarpeeksi. Voisit levätessäsi katsoa elokuvan alta pois,häiritsemästä tulevaa opiskeluinspiraatiota. Ja onhan hyvä hyödyntää lepotauko jollakin tavalla, niin mikset katsoisi elokuvan juuri nyt, kun sinulla on aikaa. ;D

  VastaaPoista
 2. annikki3/27/2009

  Minulla ei ole varaa sellaisiin porkkanoihin, että innostaisi. Mikä tahansa: saat kirjan, karkin, uuden leffan... ei kiinnosta niin paljoa, että sillä olisi merkitystä. Tuhannella eurolla saattaisin jonkun laskun vaikka laskea, mutta siinä sen näkee, liian kallista. Tekeminen ei ole kallista, mutta se paskamuurin murtaminen on.

  Inspiraatiossakin on se huono puoli, että se ei muuten odottelemalla tule, ei ainakaan masentuneelle - toipuvallekin. Nimimerkillä "olen odotellut sellaista ihmettä vuosikausia, ja eihän se koskaan tullut".

  Mutta kyllä minä vielä keinot löydän. :)

  VastaaPoista
 3. Onko sulle tärkeää, mitä toiset sinusta ajattelee? Minulle kun on, niin käytän sellaista, että kerron kaikille, että aijon saada aikaiseksi jotain (kävellä töihin joka päivä tai laihtua ymym.) ja pyydän heitä kyselemään jatkuvasti, onko päätös pitänyt ja halveksimaan minua, jos en onnistu. Se on helevetin tehokasta. Mutta ei taida toimia Annelle...? :)

  VastaaPoista
 4. Se on muuten tosi hyvä leffa. Ja kaunis.

  VastaaPoista
 5. Raija:

  niin no onhan se "tärkeää", mutta enhän minä mitä tahansa niele.

  "Ootko vähän laiska, kun et oo saanut tehtyä?"

  "Haistakeepa kuulkaa paska."

  Minulla taitaa tulla melkoinen vastustushalu sellaisesta ryhmäpaineesta. Jostain syystä liikunnassa se toimii, mutta muutoin ei.

  Chi:

  niin on. :)

  VastaaPoista
 6. Minä oon koko viikon ommellut. En opiskellut. Olen aina välillä aikonut tuntea syyllisyyttä siitä, mutta sitten olen muistanut selittää itselleni että kyllä ne hommat kuitenkin sujuu. Minulla kun on taipumus saada hirveän paljon kerralla aikaan, kun vain on draivi päällä - ja nyt se draivi on ollut nimenomaan käsin tekemisessä eikä kirjoitustehtävissä. Tiedän että kiinnostuksenkohteeni vaihtelevat aaltoilevasti, ja että ensi viikolla voi hyvinkin jo tulla niitä superopiskelupäiviä. Minun motivaationi tulee siitä että minulla on sopivasti intoa ja sopivasti paineita, mutta ei syyllisyyttä. Syyllisyys lamauttaa.

  En nyt kerro tätä sillä mielellä, että sinun pitäisi toimia samoin, vaan ihan vain koska minusta on hauskaa vertailla eri ihmisten tapoja toimia samankaltaisissa tilanteissa.

  VastaaPoista
 7. Syyllisyys lamauttaa, se on ihan totta. Jossain piilossa syytän itseäni kuitenkin, siksipä nuo rangaistus- ym. jutut eivät toimikaan.

  Olen itsekin sellaisia pienissä pätkissä urakkapaiskija, mutta sellainen tekemisen tasapaino on vielä ihan hukassa.

  VastaaPoista