sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Maud ja muutaVaaliteemoistani huolimatta olen liikuskellut lähipäivinä ajassa sata vuotta sitten. Sekään ei tietysti auta asiaa, että olen nukkunut huonosti ja kärsinyt unettomuudesta aina aamun tunneille asti. Olen siis solahtanut aikaverkosta läpi.

Luen Sisko Ylimartimon kirjallisuustutkimusta Anna ja muut ystävämme - L.M. Montgomeryn elämä ja sankarittaret. Kiinnostuin aiheesta, kuin luin pari viikkoa sitten uutisista, että Montgomeryn suku on paljastunut kirjailijan tehneen aikoinaan itsemurhan. Kontrasti lämminhenkisten kirjojen ja kirjailijan oman elämän synkkyyden välillä on aika kova. Kirjoista oli siivottu aika tarkasti pois kaikenlainen raakuus jopa seksuaalisuutta myöten, mutta ihmiskuvaus on humorismissaan omaa luokkaansa. Kuolintavan kuultuani jäin miettimään, eikö todellakaan ole mahdollista kirjoittaa elämästä kauniisti (ja samalla kokea se kauniina) ilman että kieltää kauhut ja tuskat.

Innostuin kirjan tutkimuksista niin paljon, että googletin Vihervaaran Annan ulkonäöllisen esikuvan, Evelyn Nesbitin (kuvassa yllä). Nesbitin oma elämä oli kaikkea muuta kuin annamaista unelmaa ja jäin lukemaan siitäkin - silkkikeinuista, peileistä ja viiksekkäistä paskiaisista. Nuo kauan sitten eletyt elämät saavat minut jotenkin pois raiteiltani; ajatukset eivät pysy oikein tässä päivässä, nykyisyydessä, vaan seilaan outoja, tummia vesiä.

--

Siivous on vielä täsmälleen samassa vaiheessa kuin mihin se jäi viikolla. Imurinraato ei ole liikkunut senttiäkään keskilattialta.

Ehkä vaihdan lakanat.

6 kommenttia:

 1. Imurisi on todennäköisesti rikki kun ei tapahdu mitään. Pitäiskö sinun viedä se korjattavaksi.

  VastaaPoista
 2. Lainasin tänään kirjastosta sen Odysseuksen. On se kyllä vähän paksu.

  VastaaPoista
 3. eero,

  niin on, ihan paska laite. Joku kaatoi toissapäivänä popkornin siemenet pitkin keittokomeron lattiaa, eikä se ole liikkunut yhtään siihen suuntaan.

  eeva,

  Onnea vaan, jospa sää ennen vuotta 2010 saat sen valmiiksi..

  --

  tulee ihan huono omatunto, kun ihmiset kommentoi, kun ei oikein jaksa kirjoittaa. (varmaan on nyt läppärissä joku vika, kun ei ajatus kulje)

  VastaaPoista
 4. Hmm, meinaatko, että noin pian? Tuo Sopiva nuori mies on ollut kesken jo yli kaksi vuotta, joten arvio on ehkä himppusen optimistinen. Putkinotko puolestaan on ollut kesken kohta 3,5 vuotta. Muita romaaneja ei sitten taidakaan olla kesken. :) Jos on jäänyt kesken, en ole aikonutkaan lukea sitä loppuun. :P

  Ääks, toivottavasti et nyt saanut kovin pahaa slaagia. *tarjoaa hajusuolaa* ;)

  VastaaPoista
 5. En mää mitään slaagia saa. En itsekään saanut luettua esim. Anna Kareninaa, kun se oli niin karmean tylsä.

  VastaaPoista
 6. Melko varmasti vika on läppärissä, jos ei tekstiä synny.

  Mulla on ollut Taru Sormusten Herrasta kesken varmaan vuodesta 2000... Nyt se oikeastaan pitäisi aloittaa jo alusta uudestaan, jos joskus saan jatkettua sen lukemista.

  VastaaPoista