torstai 11. kesäkuuta 2009

Seurakuntamme laiva. (no ei oikeesti, se on Mayflower.)


"Piirrä mulle laiva!"
"Mikä?"
"Tuo!"
ja minä piirsin. Ei se ole oikea, se on pienoismalli, joten virheet ovat tietysti siinä, eikä piirroksessa.

--

Sunnuntaina on seuraavan polven ensimmäiset rippijuhlat, kun vanhin siskontyttö menee ripille. Käytiin eilen vierailemassa siskojen kanssa seurakunnan leirillä, ja Emmi häpesi meitä raivostukseen asti, koska hihitimme hartaudessa (Meku kumartui luottamuksellisesti puoleeni etupenkissä ja kuiskasi "hippa", se oli kiertämässä) Koska minä olen masistäti, hihitin paljon muita vähemmän, mutta paheksunta oli Emmin mielestä suurta. En usko moista, sillä Jeesuskin sanoi: "Antakaa lasten tulla tyköni." ja me todellakin olemme täysiä pentuja, eikä aikuisuus ole näköjään tarttunut edes pinnalle. Kunniaksemme laskettakoon kuitenkin, että sitä ennen kuuntelimme vakavina 27 kertaa "Moi, oon -- ja parasta leirillä on öö isoset ja ruoka ja tuota iltaohjelmat". Toisaalta, kun ajattelee, niin eihän siellä leirillä ole muuta kuin isoset, ruoka ja leiriohjelmat, väliajat on hartauksia ja "kasvatustunteja". Näistä vaihtoehdoista kun valitsee parhaat, niin saa ainakin tuntea olevansa osa samanmielistä ryhmää. Vain yksi teini-ikäinen yhteiskunnan vihollinen sanoi, että "Jes!", kun pappi kertoi leirin olevan jo yli puolen välin. Kukaan ei keksinyt sanoa, että parasta leirissä on iltahartaudet ja seksivalistus. Se olisi jo ollut kannanotto, meinaan kun pappi oli kertonut nuorille, että tytöt ovat vain reikä, jonka ympärillä on lihaa, eikun siis eivät ole, ja se pitäisi muistaa.

Koska emme muutoin kuin käytöstavoilta ole kelvottomia tätejä, siivosimme tänään tulevan rippijuhlapaikan lattiasta kattoon, pihaa myöten. Minä kannoin kiviä, lakaisin laatoitusta sekä haravoin neljä tuntia, jonka jälkeen kitkin kukkapenkkejä ja kannoin niihin lapiolla multaa toiset neljä tuntia. Meitä oli pihatöissä kaksi + lapset ja sisällä kolme. Lasten töihin kuului trampoliinilla hyppiminen, häiritseminen, sabotaasi, karkailu tielle, nurina ja röyhkeät, mutta tehottomat kieltäytymiset avustustöistä. Paitsi tytöt olivat kiltisti ja tekivät kuin pienet aikuiset kaiken juurin niin kuin piti.

Toissapäivänä kävin vielä maalaamassa yhden siskon luona ikkunanpuitteet, joten koko viikko on kulunut epäilyttävissä tervehenkisissä toiminnoissa. Kestän sen tyynesti.

4 kommenttia:

 1. taekurj6/12/2009

  Hehee..
  No ei nyt olisi voinutkaan kovin kypsää käytöstä odottaa teiltä! ;)

  Täällä on emäntä ja koira lääkekuurilla..Mulla jotain endometrioosiin liittyvää vissiin, maanantaina selviää onko vakavaakin.

  Taidan lääkitä koiran korvan ja kaivaa hamsterin häkistään, iltojeni ilo on hän! :)

  VastaaPoista
 2. Minä jotenkin hämärästi muistan, että samaa se pappi puhui meillekin tyttöjen rei'istä, mutta aika hyvin olin unohtanut. Se on meinaan sama pappi kuin sulla ja mullakin. Ei ole keskustelut muuttuneet edes sanavalinnoiltaan kolmessatoista vuodessa. :P

  VastaaPoista
 3. Niin, miten tytöistä kasvaakaan/kasvatetaan miniaikuisia? Pojat kapinoivat jo pienestä, juoksevat mummon pelargoniat kumoon ja vähät välittävät. Tytön tehdessä samoin, niitä syyllisyydellä lastattuja, itsensä kelvottomaksi hoettuja öitä, niitä olisi monta. Onko kaikki kasvatusta vai onko meissä jokin geneettinen ero kapinointiin liittyen, miehissä ja naisissa?

  VastaaPoista
 4. Ei minusta nuo pojat kapinoi yhtään sen enempää kuin tytötkään (tottelevat ja ovat tottelematta ihan yhtä paljon), mutta ne eivät kerta kaikkiaan vain ajattele mitään kukkapenkkejä juostessaan tai päristellessään ruohonleikkurilla. Tyttö todennäköisemmin muistaa, mitä asioita pitikään varoa ja varoo myös, mutta en tiedä, onko se enemmän kiinnostuksesta kiinni vai siitä, että tyttö kiinnittäisi enemmän huomiota tekemiseensä vai siitä että se rassukka olisi jotenkin alistettu osaansa jo pienestä pitäen. Muutenkin on vähän hankala vertailla suoraan, kun tytöt ovat näissä lapsissa vähän vanhempia kuin pojat, joten se taso on muutenkin ihan eri. Jos ei 10-vuotiasta tyttöä tarvitse vahtia, mutta 8-vuotiasta poikaa pitää, niin siitä on vähän huono vetää johtopäätöksiä.

  Mutta ovathan tyttöjen ja poikien (kuten miesten ja naistenkin) aivot ihan rakenteellisestikin erilaiset ja ratkovat ongelmia eri tavalla (keskimäärin). Esimerkiksi suunnistuksessa tytöt käyttävät enemmän maamerkkejä ja pojat taas luovat mielessään isompia karttoja, joihin sijoittavat itsensä.

  Tiskauksesta ei kyllä enää aikuisissa huomaa, että tekikö sen mies vai nainen, ajattelipa sitä kuppia kummalla aivolohkolla hyvänsä, joten jos se poikien siisteys kehittyy muutaman vuoden myöhemmin kuin pikkutytöillä, niin ei se varmaan mikä merkittävä ero ole.

  Vaikea on sanoa, että johtuuko tyttöjen pikkuaikuisuus sitten siitä, että sitä vaaditaan, vai onko se olemassa ensin ja vaatimusten taso määräytyy tämän perustason mukaan korkeammiksi. Omalta kohdalta se on vielä vaikeampi miettiä, koska olen ollut melkoinen roolikapinoija aina ja nimenomaan jättänyt toteuttamatta vaatimuksia, mutta olen silti siisti ja säntillinen luonnostani. Kukaan ei ole minua siihen painostanut, ei edes yhteiskunta.

  VastaaPoista