keskiviikko 5. marraskuuta 2008

Tänä pänä

Remember, remember the Fifth of November,
The Gunpowder Treason and Plot,
I can think of no reason
Why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot.


Niin komeasti soi värssy Guy Fawkesin ja ruutisalaliiton muistolle. Vuonna 1605 katolilainen salaliitto yritti räjäyttää Englannin kuninkaan, tämän perheen ja parlamentin 800 kilolla ruutia, joka oli piilotettu parlamenttitalon kellariin. Sepä vasta olisikin ollut näky, mutta ruudin sytyttäjä jäi kiinni, kidutettiin ja teloitettiin. Tapahtuman muistoksi juhlitaan vieläkin Guy Fawkesin yötä, jolloin poltetaan kokkoja ja räjäytellään vaarattomampia ilotulitteita.

Aihe tuli tunnetuksi elokuvan V niin kuin verikosto (V for Vendetta) myötä, jossa Guy Fawkesiksi naamioitunut kostaja taistelee totalitaariseksi muuttunutta yhteiskuntaa vastaan terrorismin keinoin. Lopuksi räjäytetään parlamenttitalo erikoistehostein, mikä oli tietysti hienompaa kuin mitä 1600-luvulla olisi saatu aikaan.

Elokuva oli hieno ja koskettava; anarkismi suorastaan ihmisläheistä ja vapautta korostavaa. Vapaus voitti ja totalitarismi hävisi!

Oikeassa elämässä en voi sietää anarkisteja, tuhoamista ja hillumista, joten juhlin marraskuun viidettä todellisen vapauden puolesta, en anarkismin. En voi sietää totalitarismiakaan, mutta onneksi emme elä vielä sellaisessa, eikä toivottavasti koskaan eletäkään. Elän ja toimin sen puolesta, ettei parlamentteja tarvitsisi koskaan räjäyttää, ihmiset päättäisivät itse asioistaan (ja että Puolue hallitsisi maa.. no vitsi vitsi) ja osallistuisivat muutoinkin asioiden hoitoon kuin huutamalla puskista tai polttamalla autoja maskit naamalla. Politiikka ei saa koskaan mennä siihen, että vallankäyttö ja ihmiset ovat eri puolilla, ja aletaan käydä sotaa.

Meidänkin maassamme on kuljettu pitkä matka ensimmäisiltä valtiopäiviltä (Porvossa 1809) tähän päivään, enkä tahdo että kukaan unohtaa kaikkea sitä, mitä kansa on yhdessä tehnyt ja miten yhteiskunta on kehittynyt tänä parin sadan vuoden aikana. Ottakaamme yhdet sille!

--

Ihan ensimmäiseksi olisin kuitenkin halunnut kiittää kaikkia äänestäneitä ja vaalityötä tehneitä. Kiitos!

1 kommentti:

  1. Onnea voittajalle, tai ainakin 2. sijasta. Tervetuloa valitsemaan palkinto, kunhan 1. sija kerkiää valitsemaan parhaan päältä.

    http://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/2008/11/remember-remember-victory-parade.html

    VastaaPoista