torstai 10. huhtikuuta 2014

Pidän kuun geometriasta, ja siitä miten se valaistuu yötaivaalla. Vain täysikuu on kaksiulotteinen. Muulloin hehkuva valo pyyhkii sen pallopintaa, piirtää sirppejä pimeässä, utuisia tai kirkkaita segmenttejä riippuen ilman laadusta. Tänään kuun ympärillä on halo, ja sen terminaattori kulkee yli puolen välin. Pinnan basalttimeret ovat hyvin kauniita.

4 kommenttia:

 1. Aivan! Kuu valaistuu, hehkuu lainavalolla.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi4/11/2014

  meidän tähtiharrastajien mielestä tavalliset pulliaiset ovat kuun suhteen hieman hulluja. ursan tähtitornikin täyttyy taivaalle tuijottajista aina täyden kuun aikaan, vaikka kasvava kuu tai sirppi ovat mielenkiintoisempia katseltavia.

  kävin kummipoikani eskon kanssa ursassa joku aika sitten. näimme peilikaukoputken läpi kaksoistähtiä, seulasten tähtijoukkoja ja orionin kaasusumua. tuli tunne, että emme ole yksin maailmankaikkeudessa. ehkäpä venuksen laidalla tököttääkin samanlainen tähtitorni kuin kaivopuistossa?

  meri

  VastaaPoista
 3. Tuorlassakin on harrastajilla mahdollisuus linnunradan tähtösten katseluun. Kalju karvanaamainen mies siellä on Esko Valtaoja, tähtitieteilijä Suomen Turusta.

  VastaaPoista
 4. annikki4/22/2014

  meri, ja kalevi

  ajatella, että niin paljon kuin tähdistä pidänkin, niin observatoriossa en ole käynyt koskaan. käytän tähtien katseluun paljon mielikuvitusta ja paljaita silmiä.

  Valtaojahan on jo varsinainen tieteen supertähti Suomessa.

  VastaaPoista