keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Ilta-autiolla lumisella kadulla lähestyimme samaa risteystä vastakkaisista suunnista, karvalakkipäinen ukko ja minä. Liikennevalot näyttivät jalankulkijoille punaista, eikä autoja näkynyt missään. Katsoin kahden vaiheilla oikealle ja vasemmalle, ja olin juuri astumassa tielle, kun ukko marssi päin punaista. Hypähdin aikomani askeleen ja pysähdyin. Tullessaan tien yli ukko loihe selittämään ratkaisuaan kävellä päin punaista lavealti ja vakuuttavalla äänellä, oli kysynyt tuomarilta ihan, saako yli kävellä, jos ei häiritse liikennettä ja järjen käyttö oli sallittu. Siinä monologia kuunnellessa valot vaihtuivat ensin vihreäksi ja sitten taas punaiseksi. Sanoin joo-o, ja jatkoin matkaa. Minun vihreäni oli jupistu pois.

Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että alkaisin selittää, miksi oikeasti pysähdyin, kun toinen jatkoi. Testasin omaa triggeriherkkyyttäni noudattaa ryhmäpaineen luomia impulsseja; katkon sellaisia refleksinomaisia tottumuksia mielelläni. Jokaisella on triggeriluku, jolloin tekee, kuten muutkin. Joillakin se on yksi ihminen, joka kävelee päin punaista, toisilla kaksi, kolme ja niin edespäin. Koulin omaani kytkeytymään pois päältä ja mieltäni itsenäiseen päätöksentekoon, ja pysähtelen ja jään seisomaan sattumanvaraisesti ja arvioin muita kulkijoita. Kun näin ukon astuvan tielle, vaihdoin lennosta suunnitelmaani ja jämähdin niille sijoilleni.

Lopultakaan en tiedä, kumpi meistä oli oudompi. Dialogina tämä olisi lähennellyt arkista hulluutta hyvin mielenkiintoisella tavalla.

4 kommenttia:

 1. Mä teen kanssa joskus noin. Yhdestä ihmisestä en välttämättä vielä peru suunnitelmaani, mutta jos kaksi tai useampi lähtee punaisia päin, niin en halua enää mennä lauma mukana. Joskus kyllä yksikin riittää siihen, että seison sitten mieluummin tyhmänä kadun reunassa, kun yhtään autoa ei näy lähimainkaan.

  VastaaPoista
 2. Niin, että jos autioiden teiden varsilla näkyy seisovan punaisissa typerännäköisiä ihmisiä, niin kyseessä on itsellinen mielenilmaus, eikä lainpykälää nuoleskeleva alistuminen!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi1/18/2012

  Joskus se on myös väsymystä tms.
  Itse en ole monasti jaksanut esim. oikaista.

  VastaaPoista