keskiviikko 20. heinäkuuta 2011


Toisinaan luulen olevani silkka suuri nenä pyörillä, kun poljen metsäkankaiden läpi. Hämärään ja pihkaiseen kuusimetsään ajaessani tunsin tulleeni kotiin, vaikka en ole tainnut kasvaa metsässä ja kotonani tuoksuu lähinnä hienoksi jauhautunut katupöly, jota imuroin niin että imurikin haisee siltä. Pihkan jälkeen tuli mutainen järventuoksu ja kostea sekametsäpohja, maatuvat lehdet ja metsäkurjenpolvet. Ja kauan ennen niitä vanhat kreosoottia hikoilevat ratapölkyt.

28 kommenttia:

 1. Hmn.
  Tähän kuka tahansa yli 70-vanha psykiatri sanoisi että sekoitat kretikoksen kretinismiin. (Joka on an sich yleistä.)

  Reseptini: lue Gogolia. (Äläkä aja, armas tuulipääskyseni, kaikenmaailman pölypuistojen läpi.)

  VastaaPoista
 2. Hieno kuva!

  (Kutsuisipa minuakin joku armaaksi tuulipääskysekseen).

  VastaaPoista
 3. Anonyymi7/21/2011

  Ei pyryharakka kelpaisi?

  VastaaPoista
 4. Minä muuten - kun nyt asiasta tuli puhe - olen jo pikkupojasta lähtien rakastanut äffällä ja teellä alkavia naisten nimiä. (Äffällä alkavia on oikeasti aika vähän... itse en tunne ketään.)

  Mutta tiinaseni, Tiina! Voi kun joskus saisi pöyhiä PikkuPöksyjäsi! (Jos semmoisia a) on, tai jos ei B) ei ole, niin ei sitten c) sen väliä.)

  Koska... (hän huomaa että "itsesääli ei nyt pure") menen mielelläni myös petaamani sängyn päälle loikoilemaan. (Eli pötkölleni.)

  VastaaPoista
 5. Anonyymi7/21/2011

  Ystävällisiä salamaniskusähköposteja vastaan otetaan klo. 18.00 asti. Luottamuksellisiin (joissa on myös foto) viesteihin vastataan heti, muihin vähän myöhemmin.(Eli viiveellä.)
  Mutta rrakkaani, kissismurrikkani, kuka sitä tietää mikä käpälä teitä kulloinkin kopeloi! Anna, että ammattilaiset hoitavat Asian.
  mikis & Co.

  VastaaPoista
 6. mikis ja lähellä hautaa kuijottavat psykiatrit ovat nyt sekoittaneet kretikoksissaan kretinismin anenkefaliaan ja rostraaliseen akromegaliaan.

  diagnoosini: lopettakaa heti gogolin lukeminen.

  Tiina, armas tomaatinkannanpoistajain ritarikunnan kaunein kukka ja rohkein hopeapeitsi,

  minä luin ensin, että tulipääskynen ja ilahduin, mutta että tuulipääskynen. no tuollahan niitä lentelee päin ikkunoita kaiken aikaa.

  kuvassa on vaikutteita Nenän uuden painoksen kannesta, mutta polkupyörä on tarkka kuva omastani.

  VastaaPoista
 7. Nikke ja nenä oli lapsena mun lempikirjani.

  Pyryharakkakin kelpaa.

  VastaaPoista
 8. Keskustelin tästä (ja monesta muustakin asiasta) erään ikätoveri, eli yli 8-kymppisen kaverini kanssa. Hän sanoi painokkaasti että... "..."

  (mitä sillä on muuten väliä mitä hän sanoi? ei munkaan mielestä)

  Ps. jos olisit harapääsky, toivon että sulla olisi ehjät pikkumustat jaloissasi. siis ei niinkään aerodynamian vaan estetiikan takia. - samma.

  VastaaPoista
 9. Itse, yli 9-kymppisenä, niin ihmettelen että tällaisia on edes olemassa? Silloin, kun me oltiin nuoria, ja eikä siitä niin kamalan kauan aikaa ole, tämmöisiä nimenomaan ei (muistaakseni) ollut...

  O tempores o morales o muutakin. (Minä nimittäin olen hirvittävän loukkaantunut! Eikä tämä jää tähän - älkää kuvitelkokaan!)

  VastaaPoista
 10. Millaisia ei ollut? yli satavuotiaita? vai pyöräileviä neniä?

  Neniä nyt ainakin oli silloin Gogolin aikaan, mitä ikiä mikis varmaankin on. polkupyöräkin keksittiin jo silloin 1800-luvulla ja oli arkipäivää, kun Gogolin isä kyyditti mikistä ja nikolaita markkinoille ostamaan sokeroituja manteleita ja silavaa.

  VastaaPoista
 11. Jotain, jota silloin (n. 110 v sitten kun ei ollut, vaikka kaikki muu oli), kaipasin. Äsken tajusin, että Sinustahan on kyse. Voi, jos osaisin laulaa kuin Leivo (eli leivonen), laulaisin. Mutta Voi (vittu) kun en osaa...!

  VastaaPoista
 12. Anonyymi7/21/2011

  ps. osaan kyllä vähän soittaa pianoa mutta - tota noin...

  VastaaPoista
 13. Anonyymi7/21/2011

  mikis & Co -firma on tarttunut naisten tisseihin jo vuodesta 1954 lähtien. Eikä koskaan syyttä! Eikä koskaan turhaan!

  Anna sinäkin tissisi mikis & Co -firman huollettavaksi. Takaamme, että ette pety!

  VastaaPoista
 14. Anteeksi Annikki kun katson sopusointuisen silhuettisi ylitse Mikikseen. Mutta minulle tuli hänen asennostaan (nimenomaan Sinun kommenttilootassasi) mieleen Pentti Saarikosken yksi "Nenän pakina" Satu mustasta hevosesta vuodelta 1961.

  Se on niin pitkä, etten voi(enkä jaksa) tähän sitä siteerata, mutta varmaan löytyy kiinnostuneille jostakin (esime. Pentti Saarikosken nenänpakinat-kokoelmasta nimeltään Nenän pakinat v:lta 1995 Otava) (s. 169).

  Muuten olen sitä mieltä (vaikka olen itsekin vanha mies ja silti nuori isä), että pienistä jutuistasi on mukava tykätä. (Tykkään myös nuorista naisista, mutta en yhtä paljon kuin Mikis koska minulla on niin paljon muitakin tykättäviä)

  (Anteeksi Mikis, että matkin tyyliäsi, mutta kun tyyliäsi on mukava matkia)

  (Toisaalta sitä ei tee kukaan muu yhtä hyvin kuin Sinä itse)

  VastaaPoista
 15. Pusu Valtolle! (poskelle) Ja Annikille. (suuppiin)

  Ei vaineskaan. Jos mua kehutaan, kuten Annikki ei vahingossakaan tee, niin alan käyttäytyä omituisesti. Olen kuin vasemman käden hansikas joka on rullattu väärin päin. (Ja jos on vaikka -47 astetta pakkasta niin eihän se sovi enää edes oikeaan käpälään. Pitää amputoida molemmat yläraajat, myöhemmin.)

  VastaaPoista
 16. Valto Ensio,

  voithan siteerata ensimmäisen ja viimeisen virkkeen, nehän kertovat kaiken kuitenkin.

  se on mukavaa, että on mukava tykätä. olen saanut myös "kritiikkiä" siitä, kun kuvasin roska-astiassa pehmeneviä omenankuoria, mikä oli elämässäni tärkeä yksityiskohta, mutta yleiseen tietoon sopimattoman negatiivista.

  se, löytyykö täältä nuoria naisia, on varmasti suhteellista. jos kysytään 20-vuotiailta, niin ei, mutta jos 50-vuotiailta, niin kyllä.

  mikis,

  niin, en ole koiraihmisiä, hätistelen niitä aina kauemmas. jos niitä silittää, käsiin jää koiranhaju ja koiraan vastenmielisen onnellinen luottamus, suorasaan kielevä hurmio. Kissan kanssa tulemme toimeen, koska tiedämme, mitä kumpikin ajattelee ja että minä voitan tuijotuskisat, vaikka se vituttaa kissaa. Hansikkaina suosin one size fits all -neulossormikkaita, koska kaikissa muunlaisissa on liian pitkät sormet minulle ja mikään ei ole niin typerää kuin sentti luttuun menevää tyhjää sormenpäissä.

  VastaaPoista
 17. nyt kissat, koirat ja kanarialinnut, ilmoitan teille, että poistun viikonlopuksi humppasemaan ja en ole täällä paikalla ennen kuin vasta joskus.

  VastaaPoista
 18. Mistäs sinä sen tiedät että minä tykkään kissoista? (kuin hullu vellistä.) Ja inhoan - huom! ainoastaan haukkuvia - koiria?

  No, mitäpä Sinä et minusta tietäisi?

  Mutta miksei me koskaan voida riidellä reilusti? Esimerkiksi niin että toinen meistä ottaa haukea pyrstöstä kiinni ja lätkäisee sillä toista päin pläsiä? (Eikä millään muikulla.)

  Ps. Minä muuten olen vegetaristi. Eli tuo vertaus oli huono. No, perkele, tinttaan Sua sitten porkkanalla! (Jos tarve vaatii.)

  VastaaPoista
 19. äh, anteeksi annikkini, tuo viimeinen repliikkini oli... harmi ettei sitä voi raapia pois. mutta tämä

  tämä on tärkeää http://www.youtube.com/watch?v=2ob3eIoCK0g

  Bulgagovia, ystäväiseni, kuten varmaan tiedätkin.

  VastaaPoista
 20. Begemot7/23/2011

  Vau.

  Onneksi olen vähentänyt venäläisen kirjallisuuden lukemista viime vuosina...

  VastaaPoista
 21. Pyynnöstä (kumartuu ottamaan kirjan sängynjalan vierestä) jäljennän seuraavat rivit:

  Pentti Saarikoski, Nenän pakinat; Satu mustasta hevosesta.

  I:n virke " Musta hevonen oli aivan suoraselkäinen ja sen pää oli tuollainen selän jatke, niin että asiantuntijoidenkin oli vaikea sanoa, mihin selkä loppui ja mistä pää alkoi."

  Viimeinen virke: "He olivat kumpikin toisiinsa tyytyväisiä, ja taitavat olla vieläkin, ainakin mikäli lintujen kertomuksiin on luottamista."

  Minusta Mikis on selällään ottamassa kitalaelle aurinkoa näiden(kin) rivien välissä?

  Sanoitko Annikki, että humpaltamaan?

  Minä käyn humpalla alati (ei puutu ässää) eli olen käynyt 14-vuotiaasta lähtien (52-14=38 vuotta!), eileinillalla viimeksi, ja siellä näkee, sekä kokee myös nuoria naisia tanssin rytkeessä. Nuoret hakevat, koska haluavat tanssia ja oppia ja vanhemmat naiset koska haluavat vain tanssia sellaisen viejän kanssa, joka ei vikise eikä vikittele.

  Viime humpallusyö oli helteinen. Jormuan lavalta kun läksin, vaatteet hiestä litisenmärkänä, ajelin uimarannan kautta enkä olisi vedestä pois halunnut, oli niin autuaallista!

  Pääsisköhän sitä tänä iltana Napikselle? ...tai huomenillalla Kyllikkiin...?

  VastaaPoista
 22. ps. mainoslauseemme on korjattu nykyisin:
  "Eikä koskaan syyttä! Eikä koskaan turhaan! Eikä koskaan liian myöhään!"

  En minä muuten. Mutta kun on näitä kilpailevia firmoja jota pyrkivät polkemaan hintoja; ikään kuin tämä nyt mikään kultakaivos olisi. (Ei varmaan ole!)

  VastaaPoista
 23. Hitsi, kun ei kaksi kättä riitä (pitäisi olla 6) kun yksin pyörittää tämmöistä firmaa... Koko ajan pitäisi maksaa Tellejä ja Lellejä mutta mistäs minä niitä maksan kun suurin osa asiakkaistanikin maksaa pimeästi. Eli luonnossa. Pitäisikö minun lähettää verottajalle krossi käytettyjä kondomeja, vai mitä? Tairan hermostua oikeasti... siis jos tätä mun turhaa vanuttamista ei lopeteta, niin hermostun. (Kuten jo äsken taisin mainita.)

  Ps. Menenköhän tää veroilmoitus läpi... Ainakin tämä on erilainen kun viime vuonna. (Jolloin mulla ei kyllä tuloja ollukkaan. Menoja vaan pukkas.)

  VastaaPoista
 24. mikis,

  onko se nyt mikään yllätys, etten lue venäläisiä klassikoita? on minulla yksi ystävä, joka lukee, ja on ihmeellistä, että olemme vieläkin ystäviä. hänessä on hyvyyttä.

  huomasin, että kävit tarjoilemassa saman videon myös iinekselässä, ja sieltähän tiedän kissamaisuudet myös. bulgakovin kohdalla saatan tehdä poikkeuksen.

  kalalla ei voi lyödä, koska sitten se ei enää olisi riitelyä, vaan tappelu, joka ei ole reilua tuollaista 120-vuotiasta vastaan.

  valto ensio,

  kyllä tuosta hyvän käsityksen saa mustasta hevosesta, ja mikiksestä.

  humppasemisessa on melkein yhtä paljon jäljellä kantasanasta kuin siinä, kun mitä tahansa (ryyppy)juhlia voidaan savossa sanoa kinkereiksi. humppaseminen on liikkuvaista olemista ihmisten keskellä ns. "kylillä", tavanomaisesti juhlimista.

  lavatanssit on kuitenkin jotakin, jota opettelisin mieluusti jossakin elämän välissä. sellainen kuuluu minusta sivistykseen, ja on sitäpaitsi varmasti mukavaa. pikkusisko on aloitellut harrastusta, mutta ikävä kyllä sellaiselle voimakastahtoiselle nykynaiselle on hieman vaikeaa opetella olemaan viemättä ja edistyminen oli kursseilla hieman hidasta. kaikella rakkaudella tietysti.

  tiesit varmaan, että olen siilinjärveltä kotoisin?

  VastaaPoista
 25. mikis,

  luulin, että teet rintasyöpätarkastuksia naisille, jotka eivät itse viitsi niitä kopeloida eli suurimmalle osalle.

  mutta ei sitten. voihan verottajalle lähettää kuitit ostetuista pakkauksista, varainhankitakuluja ei lateksiläpyskät kovin kummoisesti todista.

  VastaaPoista
 26. Annikki, tiedän kyllä "humpaltamisen" ja humpaltamisen. Tajusin kai myös sen kommentistasi, mutta halusin kuljailla kuten savolaisen kuuluukin, kai. Kävin Kyllikissä su-iltana poikieni kanssa Kiuruvedeltä pois tullessa. Mukavaa se oli, pienimmän mielestä varsinkin kun sitä jaksaa vielä pitää sylissään ja vähän siellä tanssiväen seassa totuttaa menemään.

  Muksuihini haluan tanssilavakulttuurin kyllä istuttaa. Ehkä se on parempi kuin pussikaljakulttuuri.

  Siilinjärveläisyyttäsi en ole ajatellut, mutta kun nyt sen paljastit, niin ihan ilimiselevästi olet. Savolaisuutesi sinänsä on paljastunut jo aiemmin.

  Minut kai tiedät asuneen pitkään Siilinjärvellä? ("Uutis Jousesta tuttu", hahaa!)

  VastaaPoista
 27. Anonyymi7/26/2011

  "Koko ajan pitäisi maksaa Tellejä ja Lellejä mutta mistäs minä niitä maksan kun suurin osa asiakkaistanikin maksaa pimeästi. Eli luonnossa."

  Voithan aina kysellä verotoimiston tädeiltä, josko tämmöinen maksutapa kelpaisi, kun tulotkin ovat tätä lajia.

  VastaaPoista
 28. Anonyymi.

  Kävin kysymässä. Ensimmäinen akka... tai siis rouva lehahti purppuranpunaiseksi. Sitten se... tai siis hän sanoi että "näitä asioita hoidetaan luukulla C4". (Huomasin että hän salaa katseli oven raosta)... minne menin. Niinpä meninkin WeeCeeSeeHen. Vähän ajan kuluttua tulin sieltä ulos. Menin toiseen käytävään, kävelin raput ylös, sitten menin taas toiseen käytävään, ja kävelin raput alas, niin päädyin luukulle jossa luki "Neuvonta-Informaation". Kysyin siellä olevalta (aika rotevalta) naishenkilöltä että 'saanko maksaa jälkiveroni paneskelemalla viraston naisia'? En ehtinyt lopettaa virkettäni kun hän kaivoi jostain (en tajua mistä?) kampelan ja löi minua sillä päähän. Kala parka meni poikki.

  VastaaPoista