tiistai 26. heinäkuuta 2011

Vanha, yli satavuotias yleinen sauna puhkui kuumaa ilmaa yläkerroksen muuratuille lauteille. Höyryluukkuun oli pultattu pitkä puinen kahva liikuttelua varten, mutta kiinni sitä oli pakko pitää koko ajan. Alakerroksessa nostettiin kiululla vettä soikkoon peseytymistä varten. Altaan vesi näytti hämmentävän turkoosilta. Lattiat olivat karheaa sementtiä.

Saunan jälkeen oli melkein väkivaltaista teipata varpaat, vetää jalkaan piikkikorot ja kääriytyä keinokuitumekkoon kuin jotakin käsittämätöntä performanssia tai sirkusesitystä varten, jossa jalat eivät ole jalat ja keveä helma hulmuaa vain näennäisesti kaiken sen hevosenhien ja teipatun tuskan ympärillä.

Iloa on nakata kengät nurkkaan. Sisko kiskoi kantapäistään pitkiä verestäviä riekaleita. Hän on niitä ihmisiä, jotka tykkäävät pukeutua viimeisen päälle. Minä olen niitä, jotka pitävät eniten riisuutumisesta.

11 kommenttia:

 1. Topi J7/28/2011

  Pidin tästä päivityksestä erittäin paljon.

  VastaaPoista
 2. Nainen saaresta7/28/2011

  Samoin minä. Annikki, hikijalkoinesikin olet minulle aina raikas henkäys, piirrät hienoin viivoin kuvasi ja sanasi. Armastan!

  VastaaPoista
 3. Topi J,

  ehkä en siis tehnyt tätä turhaan.

  ollapa nainen, joka pitää mukavuuskenkiä elämän luonnollisena tilana, vaan kun pitää olla pröystäilevä harakka, vaikkei edes viihdy semmoisena.

  vieläköhän topi s käy täällä. semmoinenkin olisi mukava kuulla. jokaisesta topista olen kyllä iloinen.

  Nainen saaresta,

  miksihän ihmisellä pitää olla sellainen olo kuin kuiviinpuristetulla appelsiininpuolikkaalla sitruspuristimessa? että vaikka kuinka tiristää, niin pisaraakaan ei tipu ja nilakin on jo ihan rutussa. siihen tunteeseen nähden on liikuttavan ihanaa, että käyt vielä täällä.

  terv. tyttö rantavedestä

  ps. näin muurin varjossa lehtien aamukasteessa kylpevän mustarastaan, ja kyllä se on niin, että jonnekin se on tallenettava ja valokuva ei siihen sovi.

  VastaaPoista
 4. Minä olen ollut yhden kerran savusaunassa. Onnekseni, tai ehkä se ei mun onneni ollut, olin yksin. Sauna oli pieni ja musta ja minä valkoinen ja pieni. (Ja jonkin verran humaltunut.) Ihmettelin - ja koska olin yksin niin pelkästään itsekseni - että 'tiällähän on melekein kylymä'? Niinpä paiskasin kiukaalle saavillisen vettä... voi jumatsukka, KAUHEE tulenlieska lehahti koko höskän läpi... siinä pienetkin pallit (niin kuin mulla) meinas palaa. Suin päin syöksyin ulos ja hyppäsin järveen joka oli kuivatettu jo 1890 luvulla.

  Tämä on totta! Ja tapahtui Kiikan-Illossa. (Nyt sillä on joku toinen nimi mutta silloin...) minä varmuuden vuoksi uin sitä kaurapeltoa noin 25 metriä saunasta kauemmaksi. Pelkäsin että se saattaa räjähtää, koko paska.

  Ps. Muu hääväki - häissähän minä olin kuokkimassa - myöhemmin vähän ihmetteli että 'minkä takia sulla on heinänkorsia sun tukassa'. Hymyilin ujosti. (Olihan mulla puhtaat alkkaritkin.)

  VastaaPoista
 5. Täällä Mikkelissä muuten vietetään tänä viikonloppuna Veteraanien Suomen Mestaruus Kilpailuja. Siis yleisurheilussa. Korkein herrojen sarja on 90+; ajattelin osallistua 10-otteluun. Mutta aamulla, kun sähköhammasharja pesi tekareitani, venähdytin selkäni. Piti peruuttaa. Jäipä aikaa ns. penkkiurheilijana kannustaa näitä 30-35 vuotiaita naisveteraaneja, etenkin heidän pituushyppyään. Istuin juuri lankun kohdalla ja näin monta erilaista leiskausta. Olin tyytyväinen aamupäivääni. Sitten menin kotiin ja rupesin ryyppäämään teetä.

  VastaaPoista
 6. Ps. Urheilijat muuten ovat - oletteko panneet merkille - kamalan kimmoisan näköisiä? Etenkin naiset.

  VastaaPoista
 7. Urheilijoissahan on vaikka minkänäköistä, on tukevammat kuulantyöntäjät ja vinttikoiramaisen kuivakat pitkänmatkanjuoksijat ja hiihtäjät, rotevat permantovoimistelijat, leveäselkäiset uimarit ja sitten hyvinkin reitevät, mutta muuten hyvin sopusuhtaiset taitoluistelijat. Miehistä sanoisin, että uimarit ovat komeimpia, ja naisista, että taitoluistelijat kauneimpia. Yleisurheilijat ovat vähän kuivalihaisia minun makuun. Sellaista beefjerkiä. (Uimarit on taas pihvilihaa, ja taitoluistelijat kyyhkystä.)

  Kuntosalilla näin eilen hyvinkin kimmoisan 60-70-vuotiaan miehen, joka oli vieläkin jykevä kuin härkä. Sillä oli kai vaimo mukana, kyyläsi tarkkaan miestään, ettei muut vie. Enhän minä kuin uteliaana katselin.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi7/30/2011

  Kimmo Pallonen hyppäsi seiväshyppyä.

  VastaaPoista
 9. Nainen saaresta7/30/2011

  Totta kai täällä käyn, jatkossakin. Joskus harhailen muualla, välillä en käy missään, mutta tänne tulen aina kuin kotiin. Samastun sinuun (vaikka olen parikymmentä vuotta vanhempi), luulenpa ymmärtävänikin, vaikkapa tuon sitruspuserrintunteen.

  Savusaunassa on oikeasti niin suloista kuin kerrotaan. Äitini lapsuudenkodissa oli sellainen, siellä kylvettiin monet kesät kun itse olin lapsi ja nuori tyttö. Istuin järvivedellä täytetyssä saavissa, ja kun sieltä nousin, nautinto leikkasi nautintoa niin että päänahassa kihelmöi.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi7/31/2011

  Toisin sanoen. Jos olisit ollut pikkupoika, sulla olisi alkanut "seistä". Ei kun, kauheen kiva muisto. Ja Annikki on aivan ihana, siitä emme osaa olla eri mieltä. ps. sitä paitsi hän piirtää mielenkiintoisesti.

  VastaaPoista
 11. Ensikohtaaminen savusaunan kanssa meni sillä tavalla, että isä ja setä lämmittivät jonkun vuokramökin savusaunan väärin ja pienen pienenä ja epäluuloisena menin sinne, istahdin lauteille ja juoksin suunnilleen samoin tein takaisin. Kauhea kirvelevä savu kuristi kurkkua, aikuisista oli hassun hauskaa, miten mökin ovesta oli vilahtanut salamana pieni valkoinen haamu, jolla oli pikimusta takapuoli. Saunaan ei minua saanut enää edes pesemään sitä takapuolta.

  Sittemmin olen tehnyt rauhan savusaunan kanssa, ja käynyt kunnollisissa. Ne ovat mukavampia kuin tavalliset. Siellä on se savun henki.

  En kyllä voisi kuvitella, millaista olisi olla olento, jolle nautinnon suurin tai edes mainittava huippu olisi se, kun alkaa seistä. Saaviasian ymmärrän sen sijaan oikein hyvin. Nykyisin vaan, kun nousee vedestä, keho painaa kuin synti, mikä se tietysti onkin. Mikä ihme on ajanut joskus oliot vedestä maalle, ja miten raskaalta se on mahtanut tuntua.

  VastaaPoista