perjantai 24. heinäkuuta 2009

Töit heinäin mi' eli lisää maalaisromantiikkaa

Alkukesästä kävin heinätöissä pikkusiskon poikaystävän kotitilalla. Heinä paalattiin ja nosteltiin käsin traktorin peräkärreihin, ajettiin latoon ja purettiin ja pakattiin kuivumaan. Ikänsä maatiloilla asuneet kiipeilivät heinäkuormissa vaivattomasti ja kasasivat paalit ristikkäin, jotta ne tukisivat painollaan toisiaan. Kokeilin paalien kasaamista kärryyn, mutta olin hidas ja pelkäsin korkealla. Lapsuuden puihinkiipeilytaidot olivat auttamatta jo unohtuneet ja tunsin hyytävää pakokauhua, kun jouduin laskeutumaan helvetin korkeasta keikkuvasta heinäkuormasta ja kiipeämään vielä kärrystä alas. Kädet ja sääret olivat jo verinaarmuilla pistelevästä heinästä ensimmäisen 15 minuutin jälkeen ja hiki ja pöly kirvelsi iholla.

Koska en osaa ajaa traktoriakaan ja kuormiin en tahtonut enää kiivetä, aloin lastaushommiin, jotka ovat enemmän miesten töitä tai näin ainakin toinen siskoni väitti. Naisilla ei riitä pituus, eikä voima nostamaan suuria paaleja neljään, viiteen metriin, johon heinäkuorma kohoaa nopeasti. Kovasti yrittämällä sain hypeltyä paaleille lisäkorkeutta ja ylsin 3,5 metriin, mutta sen jälkeen en voinut enää lastata. Painavia ne eivät minusta enää olleet, kun keksi oikean nostotekniikan (pystysuoraan, ei kaaressa), mutta pituus loppui kesken. Arvelin, että samainen pitempi sisko olisi ihan hyvin yltänyt paremminkin ja tuskin se voimissakaan sen huonompi olisi ollut (olen aika pienikokoinen), mutta perinne saa uskomaan toista - ja ehkä helpommalla pääseminen.

Harvoin miehiä näkee enää miesten töissä, mutta heinätöissä maalaismiehet loistivat: kevyesti, vaivattomasti ja sulavilla liikkeillä nousivat paalit aina vain korkeammalle, hangot napsahtivat rennosti aina uusiin paaleihin. (Siinä missä kaupunkilaismiesten uroteot jäävät sohvakaluston kantamiseen muutossa asunnosta pakettiautoon ja sieltä uuteen asuntoon.) Kipitin lyhyillä jaloillani puolijuoksua ja nostelin paaleja, mutta olin puolet hitaampi, jolloin sain kipittää vielä kovemmin. Onneksi minä en ollut enää kärryssä kasaamassa ollenkaan sitä viimeistä kuormaa, joka romahti kesken kaiken kiireessä (sade ja myrsky oli tulossa). Siskon kuusivuotias poika, joka oli kärttämällä kärttänyt päästä heinäkuormaan, juoksi vajoavia paaleja pitkin keon päälle sen minkä jaloistaan ehti ja välttyi putoamiselta. Painavampi aikuinen olisi rysähtänyt kuin omena puusta sänkipeltoon. Kehnosti toispuoleinen lasti vietiin latoon, ja voi kiitos, että siinä vaiheessa alkoi jo ruuanlaittovastuu naisilta, joten pudonneita paaleja ei tarvinnut enää mennä hakemaan.

Mökillä pääsin lopulta saunaan, ja viskasin heinäiset vaatteet kuistille ja hankasin pölyn nopeasti iholta. Kirvely loppui heti, naarmut paranivat viikossa.

5 kommenttia:

 1. Huh, tulipa tästä omia muistoja mieleen :) Minä olin teini-iässä usein se, joka kasasi paalikuormaa: olin siinä kuulemma hyvä, eikä voimat olisi riittäneet paalien heittelyyn kuormaan (ja traktorinajo oli pikkuveljen hommaa). Onneksi kertaakaan ei mitään kuormien romahduksia tapahtunut, vaikka kieltämättä se keikkuminen joskus tuntui hiukkasen vaaralliselta. Nyt tuskin enää uskaltaisin, en ehkä osaisikaan.

  Meillä tosin paalattiin olkea ja se oli vasta loppukesän hommaa, joten ei ihan niin hikistä.

  VastaaPoista
 2. Ei se traktorin ajo sen vaikeampaa ole kuin autonkaan. Eikös sulla ajokortti kuitenkin ole? :)
  Minäkin olin aina heinäpellolla, exän sukulaismiehen luona ennenvanhaan, mutta minulle lankesi nimenomaan se traktorin ajo, jotta miesvoimat säästyi paalien heittelyyn!

  VastaaPoista
 3. Oon ollut yhden kerran heinätöissä Jämsässä. Se päivä oli kuuma. Vetelin haravalla kuivaa heinää kasaan ja siinä kaikki, mitä osasin tehdä. Mutta ahkerasti katselin, mitä muut tekivät.

  VastaaPoista
 4. Minulle tuli lapsuus mieleen. Silloin heinä ajettiin pellolta hevosella ja minun tehtäväni oli olla viemässä korissa heinäpellolle kahvia. Muistan myös sen, että navetan vintillä olevissa heinissä oli hauska kävellä - ja etsiä kissanpoikasia, joita siellä aina silloin tällöin oli.

  VastaaPoista
 5. Ja iso kiitos vain avusta!!! Tervetuloa sitten uudestaan kun ollaan itse isäntinä ja tehtävänä ois melkein 3x enemmän heinää, eli se 5000paalia :D

  Silloin varmasti on apua tarpeen..

  Tosin meinattiin hommata semmone paalain joka työntää paalit suoraan kärryyn, ei tartte kuin kasata :D
  Silloin voit ajaa traktoriakin..

  VastaaPoista