torstai 27. kesäkuuta 2019

Matkoilla käyn aina, kun mahdollista, paikallisessa supermarketissa tai "food courtissa" katselemassa paikallisia ruokia. Minusta eri maiden erilaiset ruokavuoret on nopea yleiskatsaus koko kulttuurista, ja yritän monesti kuvitella millaisia ruokia noista tarvikkeista mahdetaan tehdä.

Japanissa on hallitsevat, pitkät soijakastikehyllyköt, yhtä pitkästi on hyllymetri toisensa perään nuudeleita, mutta ei juuri lainkaan jauhoja, eikä ollenkaan isoja pusseja irtosokeria. Hedelmät ovat täydellisiä, kappalehintaisia yksilöitä, herkimmät persikat käärittynä silkkipaperiin tai pehmeään verkkoon. Liha on pienissä pakkauksissa, näkyvästi rasvaista ja leikattu valmiiksi ohuiksi siivuiksi, pihvejä ei ole. Kalatiski on upea: merikaloja on kaikkia lajeja, kokonaisina ja valmiina sashimina, on rapuja ja katkarapuja ja kalojen välissä vihreää muoviruohoa raikkaana, mutta ehdottoman hygieenisenä somisteena.

Saksassa on asiallinen kasvisosasto, ei mitään eriskummallista, moitteettomat kurkut ja tomaatit. Iso osa ruuista on pakasteina, leikkelekaappi on yhtä leveä kuin Suomessa maito-osasto, ja juustoja on makkaroiden kyljessä tarjolla runsain mitoin. Kaupan aulassa on paistopiste tai leipäkauppa ja siellä vitriinissä pötköttää pretzeleitä rinkeleinä, puikuloina, sämpylöinä ja minikokoisina. Evääksi on helppo ostaa leipää, tuhtia juustoa ja ilmakuivattua kinkkua.

Espanjassa ruokakauppa on maanpäällinen taivas: pääsiäisenä esillä on jalkapallon kokoisia suklaamunia, -pupuja ja -kanoja. Leipäosasto ei taida hurmata, mutta sen jälkeen eksyy maalaismakkaroiden ja kokonaisten serranonkinkkujen metsään, juustovuorille ja kruununa kaikelle kala- ja äyriäisaltaille: rivistö toisensa jälkeen kultaotsa-ahvenia, merianturaa, makrilleja, tiikerirapuja, taskurapuja, kuningasrapuja, osteriläjiä ja hummereita. Viinejä on enemmän kuin maitoja, kivennäisvesiä enemmän kuin limonadeja. Poistuessa miettii, miksi mikään ei kestä matkalaukkukuljetusta kotiin.

Nyt Slovakiassa kansa grillaa: myynnissä on kokonaisia tuoreita broilereita, tuoretta ankkaa, lihakimpaleita ja raakamakkaroita. Vihannesosasto on vaatimaton, mutta hapansäilöttyjen kaalien ja juurespurkkien määrä on vaikuttava. Pienellä tiskillä on mansikoita ja karviaisia. Juomia ei säilytetä kylmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti