keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Minusta sensei oli muuttunut aivan erilaiseksi, oudot kädet, oudot suunnat. Pyristelin hämmentyneenä outouden edessä, etsin jalansijaa. Hetken päästä sensei sanoi minulle, että minä olen muuttunut. Ehkä olenkin. Muutoksessa on samanlaista harhaa kuin liikkeessäkin; en tiedä, kumpi on muuttunut, kun otan otteen toisesta, minä vai se toinen.

10 kommenttia:

 1. Kun tietäisi mitä sensei tarkoittaa. Liittyykö se jotenkin harrastukseesi, josta olet joskus kertonut? Asiayhteydestä päättelen sen tarkoittavan jotain, joka ohjaa sinua, koska koet muuttuneesi oudosti toisenlaiseksi.

  Minulla on uimakaveri, joka harrastaa jonkinlajin joogaa. Esittelee sen liikkeitä ja niiden nimiä. Olen kokeillut. Tuntuvat aika mukavilta. Vaikuttavat virkistävästi, jos ne tekee kunnolla ja "kuunnellen" niitä. Niiden aiheuttamia tunnetiloja.

  VastaaPoista
 2. annikki1/29/2014

  Sensei = japania = opettaja

  Minun lajissani kutsutaan senseiksi vain korkeimpia opettajia, vaikka olen opettaja eli sensei itsekin jo, niin ei minua senseiksi kutsuta. Olen sillä lailla kananpoika danina eli mustana vyönä vielä.

  Olihan se outo hetki, kun luulin ihan oikeasti, että sensei on muuttunut, kun tekniikat tuntuivat niin erilaisilta, kunnes paljastui, että se muuttunut olinkin minä itse. Mikä tietysti on järkevämpääkin.

  Minäkin käyn joogapilateksen tapaisessa kevythömpöttelyssä kehoa huoltamassa. Onhan siellä niitä alaspäin katsovia kolmijalkaisia koiria, kameleita, sotureita ja linnunpesiä. Ennen kaikkea minulta on hävinnyt jännityspäänsäryt kokonaan, ovat ne sen verran hyviä liikkeitä. Ja päänsärky palaa heti, jos en venyttele tai käy tuollaisella tunnilla viikkoon.

  VastaaPoista
 3. Annikki,
  pidän matalaa profiilia siksi etten pilaisi blogiasi älyttömillä kommenteillani. - Ihmisenähän olet ihana.

  Uskonnoista viis veisaan.

  Alkuasukkaiden (esimerkiksi Brasilian viidakoissa) elävien uskonnon ymmärrän; se on selviytymistä. Sillä on funktio.

  Länsimaisia uskontoja en hyväksy, en ymmärrä niitä ja - anteeksi vaan - en myös itämaisiakaan. Mikä funktio niillä on? Muu kuin valta, vallan käyttö.

  (Kuten jiu-jitsussakin?)

  Toivon olevani väärässä. - mikko

  VastaaPoista
 4. annikki1/30/2014

  Ei siihen mitään uskonnollista tai henkilöpalvontaa liity, että opettajia kutsutaan senseiksi. Onhan siinä hierarkiaa, mutta se on osaamisen hierarkiaa ja opettajan ja oppilaan välistä kunnioitusta.

  Joogassa taitaa joku hengellinen puolikin olla, mutta minä en käy missään "oikeassa" joogassa.

  Tai siis en ihan ymmärrä, mistä tuo uskonto tuli sinulle mieleen. Täällä ei jumalia palvota.

  VastaaPoista
 5. Minähän sanoin rakas - kieltämättä äärimmäisin uskonnollisin käsittein, kultaseni - Annikki, että en halua pilata blogisiasi omilla käsityksilläni.

  Ps. Käsitöistä sain kansakouluaikoinani aina vitosen. Minusta se oli suurenmoista. Niinpä aloin kuvitella, mielestäni oikeutetusti, että osaan käsitellä lankoja n. kohtuullisesti. (Ps. Myöhemmin kuulin että ne mun opettajatädit - sukkapuikot kilisten - olivat vaatineet että nelosenkin saisi antaa. - Voihan perse.)

  VastaaPoista
 6. Joogaa ja lajinsa mietiskelyjuttuja lie ollut aina, mutta kyllä ne alkuperäiset sotkeutuvat näiden alati uusiutuvien henkisten kasvukurssien alle.

  Tämänkin päivän paikallislehdessä ilmoittaa joku nainen Mindufulness-kurssista joka alaotsikon mukaan on "stressinhallintaa voimavaroja hyväksyvän tietoisen läsnäolon avulla (MBSR)".

  Päästelen myllykankaalaiset hirnahdukset, että miksi näitä on ja mistä sikiää, mutta sitten ilmoituksen lopussa on lista jossa hinnoista kerrotaan. Kaksi tuntia MBSR:ää maksaa yksityisille 350€ ja yrityksille alvin kanssa 434€, että jos asiakkaita ovesta maksamaan tunkee, niin sittä kai sen kurssinpitäjän vaivannäön tajuaa. Mutta maksajaa en kyllä ymmärrä.

  Joogata saanee kai oman räsymaton päällä ilmaiseksi?

  Pilkkiminen lienee lähellä joogamietiskelyä myös sillä niin hartaasti jotkut jaksavat jäiseen reikään tuijottaa vaikka ei nykäisyn nykäisyä tuntikausiin vavassa tunnu.

  VastaaPoista
 7. Anteeksi, Valto, mutta tuohan on minun kurssini. No, kun nyt mainostit sitä täällä, pääset puoleen hintaan. - Ja Annikki pääsee lastenlipulla kun on niin pieni. (Ja kun sillä on niin pitkä musta tukka.) merikin (unkuri) pääsee 1/2een hintaan kun on niin kiva. Mutta a-kh saa kyllä maksaa aikuisten lipun kokonaan. (mukava hänkin on mutta käsittääkseni hän on aikuinen, mies)

  Ps. Ja ripsa rakas saa tietysti tallustella mun kursseilleni milloin tahansa ilmaiseksi. (edellyttäen että ei Leo ja se irvistelevä kissa ole mukana)

  VastaaPoista
 8. Tykkään kateista. Ja mustanaamaisista lampaista. Kummatkin ovat outoja. (Kummallisia outouksia.)

  VastaaPoista
 9. minäkin haluaisin muuttua uudeksi senseiksi että uudet käpälät taas ottaisivat otteen sinusta, uumastasi

  mikko, tämä ei ole enään yhtään kiva. pölvästi. kirjoita mielummin runoja. ethän sinä niitäkään osaa. sori.

  VastaaPoista
 10. annikki2/01/2014

  Valto,

  hiljentyminen ja stressin lievittyminen on hienoa vasta sitten, kun se maksaa ja siitä käy kurssin. Toisaalta jotkin asiat ovat sellaisia, ettei niitä omin päin opi. Enpä taitaisi kuitenkaan maksaa 350 € mindfulness-kurssista.

  Pilkkiminen. Se on kärsimystä.

  mikko,

  enpä menisi toista kertaa sellaisen sensein opetukseen, joka lääppisi millään tavalla. sitä paitsi tämä minun senseini on nainen. mutta ainahan sitä voi kokeilla, uudeksi senseiksi voi päästä olemalla lahjakas ja harjoittelemalla 30-40 vuotta paljon.

  VastaaPoista