maanantai 20. elokuuta 2012

Elokuun pimeinä iltoina nukkumaanmeno on kuin sulkeutuisi säkkiin. Aamulla avaan ikkunan ja ikkunasta ryöppyää sisään koivun kulmikkaita siemeniä kolean tuulen mukana. Puhtaat tyynyt ovat pinossa lattialla.

10 kommenttia:

 1. Tänään, tai oliko se eilen, oli miten oli, käväisin Siilinjärvellä. Hitsi, sehän on iso Siili-City. Ja yllättävän cool. (Kyl sinn Sirkkuksen kelppaa tul vierailee, vaik Fontanellan etteen.) Korkeita mäkiä, niitä minä ihastelin, vaaroja. Mutta mietin - itse nuoruuteni lounais-hämäläisillä preerioilla eläneenä, että täällä papoilla ja mummoilla pitää olla moottoripolkupyörä jos meinaavat laskeutua kukkuloilta alas laaksoihin, tavata siellä lapsenlapsiaan, ja tulla takaisin koteihinsa.

  VastaaPoista
 2. Siili-Siti - tuo kaikkien naapurikuntien vihaama päällimmäisen kerman litkivä paskiaiskunta, johon kukaan ei tahdo liittyä.

  "Missä on sheriffi?", kysyy Maaninka.
  "Hohhohoo, minä olen laki, alkuasukkaat hiljaa!", sanoo Siili-Siti pureskellen ohrankortta ja paukutellen pyssyllään Nilsiän jalkoihin.

  Vähän paremmat mummot ja papat loppusijoitetaan siihen keskustan mäen päälle, josta voi rollaattorilla kipaista kaupoille ja postiin, ja vähän köyhemmät vanhukset joutuvat kuoppaan, tai siis laakson pohjalla sijaitsevaan kunnalliseen vanhainkotiin, ja eihän ne sieltä enää nouse tai karkuun pääse.

  VastaaPoista
 3. Kuopijjo on inhottava kaupunki. Sinne vie moottoritie. Tuo tie lienee turhin tie mitä Suomessa on ikinä rakennettu. (Paitsi se 10 kilsaa pätkä Turusta Tampereelle päin... se on vailla mitään merkitystä.)

  No, minusta on aika samma se suhtaudutaanko "siili-ihmisiin" Kuopiossa samalla lailla kuin Jyväskylässä muuramelaisiin: he ovat veropakolaisia. Vittuako sillä väliä? On paikkakuntia, kuten Siilijärvi, samoin kuin Muurame, tai Forssa, jotka pitäisi ajaa Gatepillarilla kumoon. Entäs sitten?

  Doggvilleenko meidän pitäisi muuttaa?

  (Joo.)

  VastaaPoista
 4. Eihän se moottoritie nyt Kuopioon vie, vaan Siili-Sitiin Kuopiosta (ja Jyväskylän liittymästä). Erittäin tärkeä pätkä Siili-liikenteessä. Siinä on pian Räimän rampin jälkeen loiva alamäki, josta on loistava maisema illansinessä Siili-Sitin harjuille, ja uskon, että sitä on käytetty mallina suunnitellessa kansia kirjalle nimeltä Kaukaiset paviljongit.

  Turun moottorintien tarkoitus on vähentää liikenneonnettomuuksia, kun tamperelaiset kiihdyttävät henkensä hädässä talla pohjassa pois päin Turkkusesta. Se on automaattinen reaktio "kaupunki loppuu" -kyltin jälkeen, ja rauhoittuu pian luonnolliseksi kantatien ajeluksi sen 10 kilometrin jälkeen.

  VastaaPoista
 5. Hitsi, vain näkijä näkee miksi Turusta on 10 kilsaa moottoritietä Tampereelle päin...
  (Tairanpa vaihdan alkkarini.)
  Koska...
  täytyy myöntää, piru vie, että en ennen ole seurustellut rögntenkatseisen ämmän kanssa.
  (lehahtaa punaiseksi).

  Ja...
  menee ihan Ulalle...
  (ja entistä punaisemmaksi)
  ostaa 10 kiloa herneitä. (Pieksämäen torilta. Joka on autio.)

  (Ps. Minä vittuilen enemmän itselleni kuin muille. Eikä se, mielestäni, ole surullista.)

  VastaaPoista
 6. Olen muuten lukenut - asuin silloin Tampereella - että kun "yks tamperelainen muutti Mansesta Turkuun, niin kummankin kaupungin älykkyysosamäärä nousi".

  (Totta, kai.)

  VastaaPoista
 7. Iisalmen ja Kuopion välillä, valtatiellä nro 5, on Pöljä niminen paikkakunta. Pöljän koulu on iso ja siisti tiilirakennus, ihan siinä tien vierellä. Jos olisin vielä koululainen ja siellä ja minut ohjattaisiin tarkkailuluokalle, miksiköhän minua - ja meitä muita sinne sullottuja - kutsuttaisiin? (Ei ainakaan "pöljiksi".)

  VastaaPoista
 8. Pöljä-parka kuuluu Siilinjärveen sekin, koululla ei taida olla tarkkailuluokkaa ollenkaan. Se on pieni ja yhteisöllinen kyläkoulu, johon on maalattu pihalle ihan keltainen viiva erottamaan leikkialuetta autoista.

  Tiede on pilannut sarjakuvamieleni: en osaa enää kuvitella röntgenkatsetta sellaiseksi, joka riisuu ihmisiltä vaatteita, kuvittelen luita vain. Osaan kyllä kuvitella, millaisia mahtavat olla kauniit luut: ne ovat sellaisia, joissa on siistit reunat, ei kulumia, ei murtumia ja nivelten paikkaa merkkaa sievät mustat raot.

  VastaaPoista
 9. Minulta meni usko lääkäreiden kaikkitaitoisuuteen kun kerran - se oli työpaikkalekuri, ja nainen - kun tämä lääkäri katsoi minusta otettua keuhkoröngtenkuvaa väärinpäin. "Ei tässä näytä olevan mitään erikoista..." Hän katsoi vasenta keuhkoani, mutta kun kuva oli väärin päin, kyse olikin oikeasta keuhkosta. Kun huomautin hänelle tästä, siis siitä, että "kuva saattaa olla väärinpäin", hän iloisesti totesi että "niinpäs onkin". Mutta ei vasemmassakaan - tai tässä tapauksessa siis oikeassa - keuhkossani mitään vikaa ollut. (Niinpä puin paitani päälle ja lähdin lätkimään.)

  VastaaPoista
 10. Jos siellä olisi ollut tulehdusta, niin lääke ei valikoi, kumpaan keuhkoon se systeemiverenkierron kautta menee. Lääkäri oli tietysti hyvin hämmentynyt niin charmantista asiakkaasta, että meni kuvatkin väärinpäin - tai ehkä hän halusi tarkastella asiaa takaapäin. Vähän hassua se kyllä on, että sydän sojottaa väärään suuntaan.

  Lääkäreissä on varmaankin täsmälleen sama määrä tolvanoita kuin muissakin ihmisissä.

  VastaaPoista