keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

En ymmärrä, miksi tenttiin lukeminen tuntuu vankilalta. Istun päivästä toiseen hämärässä huoneessa viltti harteilla, harmaana kuin pikku Dorrit. Ohut valoviiru yrittää verhojen välistä huoneeseen. Paperit nielevät sen. Sivut seuraavat toisiaan. Kauheat kiiltävät sivut, joiden tietolaatikkoryhmittelyjä inhoan.

Leikkotulppaanit ovat vaihtuneet nyt ruukkunarsisseihin. Niiden pienet keltaiset kuonot kääntyvät hitaasti valoa kohti. En muista enää, miksi en joskus pitänyt narsisseista, nehän ovat optimisteja.

4 kommenttia:

 1. annikki

  kiltti torikauppias opasti, että pääsiäiseksi ostetusta ruukkunarsissista riittää sisätiloissa silmäniloa vain toviksi, isompaan ruukkuun parvekkeelle tai ovenpieleen istutettuna se kukoistaa jopa kesään asti.

  'riippuu siitä, tuleeko kesä vappuna', hän kuitenkin kohtuullisti arviotaan.

  sesonkeihin reagoimatonkin voisi jo heittää haalistuneet kanervat roskiin ja laittaa tilalle pääsiäisnarsisseja, sillä niitä eivät pikkupakkaset saa hengiltä. torimummon mukaan narsissit nostavat vartensa jopa kymmenen asteen pakkasyön kohmeesta.

  minulla on omaa kokemusta lajin vahvasta halusta elää. monta vuotta sitten mökin rapulla ollut ruukku putosi maahan. sipulit jäivät silleen ilman sen kummempaa istutusta, mutta joka kevät maasta ponnistaa pirteä narsissipehko.

  VastaaPoista
 2. Ehkäpä voisin käydä istuttamassa sen tuohon kerrostalon nurkalle. Muutaman vuoden päästä minulla olisi ilman lupaa -puutarha. Vai voisikohan sen istuttaa metsään. Minusta Anna-kirjojen Hester Grayn puutarha on aina ollut jotenkin viehättävä paikka, unohdettu, keskellä ei mitään.

  VastaaPoista
 3. Annikki!

  Miten kauniisti soi tämä tekstikappaleesi.
  En ole ennen huomannut, miten hyvältä kuulostaa esim. leikkotulppaani. Ja nuo pienet keltaiset kuonot jotka kääntyvät hitaasti valoa kohti.

  Sinä olet runoilija sielultasi, löydät kauniita ilmaisuja!

  Ja nyt minä yritän parhaani ja koetan todistaa etten ole robotti. Mutta vaikeaa se on... sattui huonot sanat. Yritän uudestaan.

  VastaaPoista
 4. Hei Liisu,

  harmi tuota uutta kirjainvahvistusta, se on aika mongerrusmainen. Toivottavasti se selkiytyy piakkoin, sama on näiden muidenkin googlen uudistusten kanssa. Aika karmeita minusta.

  Nuo narsissit tuntuvat elävän jotenkin niin vauhdikkaasti, ettei niitä voi pitää vain esineinä. Eilen siitä katkesi yksi varsi noin vain, ykskaks itsekseen. Säikähdin ääntä. Lehdet napsahtelevat ja kiertyvät nopeasti ja nuput kohoavat vauhdilla ylöspäin. Jos voisin valita jonkun aktivismin, niin alkaisin kasvien puolustajaksi. Ruohoa ei saisi leikata, eikä perunoita kiskoa maasta, puita kaataa tai härskisti iskeä hampaita porkkanan juureen tai kukkakaalin nuppuun.

  VastaaPoista