perjantai 9. maaliskuuta 2012

Suuri syntymäpäivä lähenee.

Venyttelytunnilla tein lämmittelyjä ja kuuntelin omituista kappaletta. Luulin, että olin niin onnellinen, että minua itketti. Sitten etsin kappaleen ja kuuntelin sen. Jäin miettimään, olinko sittenkin kuullut sanat, vaikken niitä huomannut, enkä muistanut.

Viljelen päivittäin bakteereita maljalle kuin kukkia pyöreisiin puutarhoihin. Pseudomonas tuoksuu tuomenkukille, mikä on hämmentävää. Sankka harmaa massa uhkuu herkkää ja kuollutta tuoksua. Salmonella tekee häijyjä mustia pesäkkeitä, citrobakteerit laakeita akvarelleja punaista, keltaista ja mustaa. Sihiseviä silmukoita, laihoja sameita nesteitä ja työpöytien vierellä vaivoin peiteltyjä suruja. Alamme nähdä toistemme sisään, eikä katseen kääntäminen enää riitä. Tuolla on kengät intiimein elein toisen tuolin pyörillä, vain senttejä varpaista kantaan.

25 kommenttia:

 1. Onpa kauniita kielikuvia. Erityisen sykähdyttävä:

  Sihiseviä silmukoita, laihoja sameita nesteitä ja työpöytien vierellä vaivoin peiteltyjä suruja. Alamme nähdä toistemme sisään, eikä katseen kääntäminen enää riitä. Tuolla on kengät intiimein elein toisen tuolin pyörillä, vain senttejä varpaista kantaan.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi3/10/2012

  Sä olet niin hyvä kirjoittaja.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi3/11/2012

  Tuolla on varpaat toisen tuolin pyörien alla. Tuskainen huuto on senteistä tummiin mustelmiin ja hiusmurtumiin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Gata, ja anonyymi.

  2. anonyymi. Ajatella, miten lähellä tässä nyt oltiin tragiikan ja komiikan rajalla.

  Eräänä päivänä kurkotin kädelläni kohti maljaa, jossa ei ollutkaan kantta, kuten arvelin, vaan tökkäsin sormeni suoraan meheviin bakteeripesäkkeisiin. Hanskoja ei näissä töissä kuulemma tarvita.

  VastaaPoista
 5. Kuinka suuri se päivä, joka lähenee, ja jolloin olet syntynyt, on?

  Annikki, pidä näppis erossa bakteeripesäkkeistä! Koska silloin Kuolema tulee, venttiilivikaisella Ladalla, toinen takarengas tyhjänä, ja ajaja, jolla on teurastajan esiliina, tempaisee sinut Ladan takapenkille.

  Eikä Sinua voi enää auttaa!!!

  VastaaPoista
 6. Anonyymi3/12/2012

  En suosittele että käytte Varjojen Mailla.

  Ensinnäkin, sinne myydään vain menolippuja. Kun olet siellä, on saman tekevää missä olet. Ja sieltä on vaikea päästä pois. Ensinnäkin, ihmiset ovat päättömiä, ei heidän kanssa voi keskustella. Ja autoista on bensa loppu, junissa ei ole veturia, laivat ovat ylösalaisin kuin käytetyt balettitossut. Ihmiset katsovat sinua sälekaihtimien takaa... älä kävele. Älä, rakas, tee mitään! Vasta kun yö, ja rasvainen pimeys tahraa kaiken, tule ja hyppää viemäriojaan ja ryömi, voi Hyvänen Aika ryömi, ryömi henkesi edestä että pääset Rannikolle... Jossa TallinkLine vie Sinut takaisin Eteläsatamaan. Damiin.

  VastaaPoista
 7. Minua hävettää olla "mikis". Koska en minä mikään vitun mikis ole. En, varmaan.

  VastaaPoista
 8. Enhän minäkään mikään annikki ole, mutta mitä muuta olisin? Se, mitä oikeasti olen, on vähän suppeampi tapaus.

  Varjojen Maat on juuri sellainen kuin kuvailitte, ja olen siellä käynyt. Olette aivan oikeassa siinä, että sieltä on vaikea päästä pois, ja useimmiten yrittäessä löytää itsensä aina lähtöpisteestä saman metsän laidalta, josta kuuluu hiljaista epätoivoa. Syöksyin oikopäätä ojaan ja aloin madella. Siinä meni aika pitkään, muutuin kelmeäksi kuin mato ja kun vihdoin pääsin rannalle, huomasin, että hiekka oli tuhkaa ja merestä puuttui värit tyystin. Laivoja ei tullut. Istuin odottamaan.

  VastaaPoista
 9. Ai niin, ja suuri päivä on Hyvin Suuri. Jos levittää kädet hyvin etäälle toisistaan, niin niin suuri se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annikki,
   On toinenkin maa,
   se pitää sekin itse keksiä. Mutta siellä Varjot kävelevät sinun takana, eivät peitä mitään, he ovat oppaita.
   Annikki,
   tiedän, että tiedät että on toinenkin maa. Ja ihmisiä, joilla on aurinko naamana.

   Poista
  2. Onko se Narnia?

   Lapsena menin aika monta kertaa vaatekaappiin istumaan, mutta koskaan takaseinä ei kadonnut, sieltä ei löytynyt turkkeja, eikä kuusikkoa, eikä katulyhtyä keskeltä metsää.

   Poista
 10. Mikko minä olen. Noin neljän vanhana kun opin lukemaan, sanoin että olen Okkim. Sen jälkeen kaikki, jotka olivat minun kanssani tekemisissä (ei heitä paljoa ollut), kutsuivat minua Okiksi.

  ... minä mikään vitun mikis ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän minä tiesin, että sinä olet Mikko. Onko sinulla nyt tänä iltana jotenkin tavallista enemmän eksistentialistista tuskaa?

   Poista
 11. On, ehkä. En tiedä. (rakkaani)

  VastaaPoista
 12. Ei tuohon nyt auta kuin tuore munkkirinkilä ja 11 tunnin unet.

  VastaaPoista
 13. Oletan, että et ole lukenut Jeseniniä? Suotko mulle sen ilon että joskus siteerata häntä Sulle? Koska... hän puhuu elämästä, ja kuolemasta, joka on sama asia, tietysti.
  Hän on emotionaalinen runoilija. (Kaikki eivät ole.)

  VastaaPoista
 14. 11 munkkirinkilää ja tunti unta. jep jep. Kyllä minä, Annikki, tulen toimeen itseni kanssa. olen aina tullut. ja huomenna, kun herään tyynyliinani alta, irvistelen kuin krokotiili. (ja menen pesemään hampaani)

  VastaaPoista
 15. Aivan varmasti en ole lukenut Jeseniniä.

  Vaikka sitä miten tulisi toimeen itsensä kanssa, niin joskus sitä katsoo kelloa kello viisi iltapäivällä ja on yksinäinen.

  VastaaPoista
 16. Ihminen on aina yksin.

  Se rikkoisi kaikkia fysiikan lakeja, jollei näin olisi.

  VastaaPoista
 17. Joskus ajatellaan, mutta mielestäni väärin, että syntyessään ihminen ainakin on toisen kanssa tekemisissä. (Eli äitinsä.) Se on kummallinen käsitys. Mielestäni ihminen kun pulpahtaa veden maailmasta ilmakehään, on yksin. Olkoonkin, että siinä on äiti lähellä, oikeastaan ympärillä, ei se mitään korvaa! Olen varma, että kun ihminen (tai mikä tahansa nisäkäspenikka) vetää ensimmäisen kerran ilmaa keuhkoihinsa, ja rupee rääkymään (syystä), hän on yksin. Hän on kerta kaikkiaan yksin!

  Kuolemasta en tiedä, vielä.

  VastaaPoista
 18. ... fysiikan lait... minä niistä mitään tiedä. Tarkoitin biologian lakeja.

  VastaaPoista
 19. Voihan sitä yksin olla, mutta ei yksinäinen. Minä sanoisin kyllä, että ihminen on lopulta yksin - ei aina.

  VastaaPoista
 20. Hyvää yötä, ja herää huomenna virkeänä, Annikki lintu.

  VastaaPoista
 21. Olet sitten vaihtanut identiteettiäsi.

  Aika virkeänä heräsinkin eilen, tänään en. Katsoin mikroskoopista sieniä, ja harmi, että oli niin kiire, koska niillä on aika hienoja rihmoja, ja helmoja ja rimpsuja ja röyhelöitä.

  VastaaPoista