tiistai 21. helmikuuta 2012

Ja sitten koitti se päivä, kun taivas oli keväänsininen ja korkea. Märkä lumi roikkuu oksanhangoista paksuna ja raskaana. Ilma on kaikesta sulamisesta ja satamisesta niin kostea, että makuuhuone tuntuu kasvavan kylmää sientä seinistään. Piirrän sormilla viuhkoja ikkunan alle, ja muutaman vuoden päästä sinne tummuu haromisen jälkiä ja hienon hienosta talista pyrstöjä ja harakanvarpaita. Juuri sellaisia, joita uudessa asunnossa inhoten katsoo ja hankaa irti ja huuhtoo ja hankaa.

Tiaisen tityy lupaa pajunkissoja ja sulavia ojia ja ensimmäisen ruskean sammakon ja kulleronkeltaiseksi taittuvaa valoa, vaikkei niitä enää ole.

Talon nurkalta huojuu kaukojuna etelään ja lyö sinistä kipinää myöhenevään hämärään. Sen pyörät viheltävät hiljaa.

17 kommenttia:

 1. Liisu kävi täällä.

  Luki ja tykkäsi.

  VastaaPoista
 2. Talitinttiset, pitkästä aikaa, laulavat "titityy" eivätkä "tityy". (Tai ainakin täällä suvetti-Siilinjärvellä. Stadissa kaikki on tietysti toisin.) Täällä junatkin vaan kolkkaavat yhä kauemmaksi ja kauemmaksi, ja ohi, etenkin semmoiset, joissa on makuuvaunuja. (Joskus näkee eksyneitä konduktöörejä kun ne hiihtää niiden perässä. Mutta oikeastaan aika harvoin.)

  VastaaPoista
 3. Liisulle hymyä.

  mikis,

  Siitä on monta vuotta, kun olen viimeksi kuullut vanhan kunnon titityyn. Pitääpä kuunnella seuraavan kerran, kun käyn Siilissä. Miten niin ohi, eihän ne ohi mene, kun ne kaikki pysähtyvät siellä. Se on sentään semmoinen siilisiti, eikä mikään pyhäjärvi (os. -salmi).

  Konduktööreistä sympaattisin on Galaxy Express 999:n konduktööri, jolla ei ole nimeä, eikä oikein vartaloakaan, vain hieno virkailijanpuku ja hattu, ja pimeässä kiilluvat silmät. Hän on hyvin ystävällinen, vaikkakin pelottava.

  VastaaPoista
 4. Tuo oli kyllä kiva!... Galaxy 999 kivempi kuin minun

  http://www.youtube.com/watch?v=Tfso8aqf8Y4

  ("suatana vaan kun tämä jatkuu vuan")

  Siilinjärvi? Miksei Siilijärvi?

  VastaaPoista
 5. Siitä menee mysteeri pilalle, jos sen kertoo.

  Tarina kertoo, että ennen kuin savolaiset ilmaantuivat paikalle, Siilinjärvellä asui saamelaisia, eikä paikka ollut Siilinjärvi, vaan Siitinjärvi (Siidinjärvi). Saamelaisia ei sentään ajettu pohjoiseen, ne vain hävitettiin naimalla (sukuun). Siitä pitäen siilinjärveläiset savolaiset ovat olleet aivan erityisen vääräsäärisiä. Nimi muuntui savolaiseen suuhun sopivammaksi.

  Silililii, halalalaa!

  VastaaPoista
 6. Yhmn.

  Ps. Paitsi tuo "Junamatka" ei hurmannut yhtään. Kun se ei auennut. Oiskohan bitti poikineen boikotissa?

  VastaaPoista
 7. höö, tyhmä html ja puuttuvat merkit osoitteessa.

  Vanha kunnon toimiva linkki.

  VastaaPoista
 8. Voi että oli nostalginen juttu !

  Annikki, aikoinaan kun nettiin tulin, valitsin avaussivukseni http://vaunut.org/ (se on nykyisin kehnompi kuin ennen, mielestäni). Jo pikkupoikana tykkäsin eniten a) kissoista ja sitten b) junista. Vasta myöhemmin siihen tulivat c) naiset. (Jotka yl. häiritsevät. Kun ne puuhailevat kaikenlaisia omia juttujaan. )

  VastaaPoista
 9. Vesa Vierikko kertoi mulle että kun hän pyrki Teatterikorkeakouluun niin siinä yhdessä vaiheessa - silloin heitä oli jo aika vähän - heillä piti olla kyltti rintapielessä jossa oli heidän nimensä. Eli Vesallakin oli "Vesa". Yhdellä jätkällä oli "Tauno Palo". Vesku ajatteli, että "ton kanssa mä taidan olla kaveri", ja ajautui sen lähipiiriin. Ps. Se oli tämä Pirkka-Pekka Petelius.

  VastaaPoista
 10. Oletkohan jostain mutkan kautta saanut selville, että olen etäisesti sukua PPP:lle, niin usein se tulee tänne kummittelemaan.

  Noo, naiset ja kissat eivät ole kovin samanlaisia, koska kissat muistavat venytellä aina unien jälkeen ja naiset taas, no ne päättävät asioista sellaisissa ryhmissä, joissa konsensus syntyy vähän samaan tapaan kuin mehiläispesissä tai lintuparvissa. Kissa päättää sentään itse asioistaan.

  VastaaPoista
 11. En minä mitään tiedä. Etiäisiä näen joskus. (En pikku-ukkoja. Vaikka tuossakin juuri yksi kävelee takaperin. Mistä lie tulosta?)

  VastaaPoista
 12. Sitä paitsi kalaparvet käyttäytyvät kaikkein koordinoimmimmuin. Tämä on mielipiteeni. (Josta en anna periksi. Paitsi jos on pakko.)

  VastaaPoista
 13. Murmuration

  -näyttää ihan kalaparvelta.

  VastaaPoista
 14. Näyttää joukkopaniikilta. Mistähän lie kyse? Ainakin vaikuttaa semmoiselta että reaktio lietsoo itseään... Outoa.

  VastaaPoista
 15. Anonyymi2/26/2012

  En tunne lintuja. Mutta vaaksiaisten (tipulidae) kautta sinuun, kultaseni, tutustuin.

  Enkä kovin paljon harmittele sitä.

  Ps. Tässä yhteydessä on mielekästä käyttää alkuperäistä nimimerkkiäni. Joka on ---

  VastaaPoista
 16. Miksei starling voisi olla suomeksikin tähtinen/tähtönen lintu. Kottarainen on arkipäiväisyyden huippu. Tuota parveutumista ei ymmärrä vielä kukaan, mutta kaksi parasta arvausta on petolintujen hämääminen (samalla tavalla kuin kalaparvissakin) ja informaation jakaminen ruokapaikoista (kuten mehiläisillä).

  Pahuudestani vaaksiaisia kohtaan minua varmasti vielä rangaistaan. Erityisen paatunut olen, koska katsoin videon, kuinka tehdään kananugettimassaa, eikä nugetit vieläkään ällötä. Minusta se on hyvä, että roskaosistakin saadaa ruokaa jauhamalla se muussiksi, ei mene mikään hukkaan.

  VastaaPoista